Tel +46 70 351 83 13, contact@fredrikprost.com
svnsen

Blog

En speciell kniv

Jag har jobbat som slöjdare i många år och många projekt har kommit och gått. En del slöjd är roligare att göra än annan. Ibland har man projekt som man investerar både tid och hjärta i, kniven som syns här är ett sånt. I mina trakter har det varit vanligt att gravera hjärtan och speciellt om slöjdalstret är menat till en speciell person, som den här kniven.
I min hemtrakt har det också varit vanligt att använda många små bitar till skaftet istället för en lång träbit. Jag har aldrig tillverkat en sån här kniv förut men det har å andra sidan inte funnits någon anledning. Det är viktigt att hålla dem samiska traditionerna vid liv och vår speciella särart. Vi har vårt eget sätt att göra saker på och vårt eget synsätt på olika saker i livet, precis som andra folk har sitt synsätt.
En tradition kan berätta mycket om ett folk. Vi samer ger ofta användbara saker i gåva åt varandra, som den här kniven till exempel. Även om det är en speciell kniv till en speciell person så är det en brukskniv och den ska självklart vara fin men inte så fin att man inte vågar använda den.
Ett folks traditioner är viktiga men även språket, det är det innersta som formar och ger liv åt tankarna. Precis därför har jag översatt hela min hemsida till samiska för att vårt språk skall synas och få ta plats. Så om du är samiskspråkig (eller vill lära dig) så finns det numer på min startsida en samisk flagga att klicka på.